Voorwoord & Terugblik


Beste vrijwilliger, hulpvrager, netwerkpartner en/of geïnteresseerde,

Het jaar 2019 loopt alweer bijna op zijn einde, tijd voor een nieuwsbrief. Er is weer veel gebeurd afgelopen half jaar. Na beiden meer dan 15 jaar werkzaam te zijn geweest bij Blink hebben in september zowel Doreth van de Riet als Ria de Vent hun 'nest' verlaten en zijn zij elders binnen de organisatie een andere uitdaging aangegaan. Op zoek naar nieuwe collega's is altijd weer een lastige klus, maar we zijn erg trots en blij met onze nieuwe collega's Suzan en Nienke. Verderop in deze nieuwsbrief stellen zij zich aan u voor! Ook een woord van Doreth en Ria volgt hieronder.

Deze wisseling van de wacht maakt echter geen verschil in uw inzet. U bent er dit jaar geweest voor de hulpvrager, sommige vrijwilligers recent gestart en anderen al jaren actief. De hulpvrager kan op u rekenen en Blink kan dat ook. Daar willen we u erg voor bedanken! Rest ons niks anders dan u veel leesplezier en uiteraard fijne feestdagen te wensen!

Hartelijke groet, namens team Blink
Even voorstellen: de nieuwe collega's!

Mijn naam is Suzan van den Oetelaar, 35 jaar en samen met mijn man en twee kinderen woonachtig in Boekel. Met ingang van 1 november 2019 kom ik het team van Blink versterken en ben ik als consulent samen met collega Bauke Kappen verantwoordelijk voor de regio Oss, Landerd, Bernheze.

Een waardevolle, afwisselende uitdaging, waar ik enorm veel zin in heb! En Blink is mij niet onbekend… Inmiddels zijn wij als (gast)gezin al ruim zeven jaar actief als vrijwilliger bij Blink. Ik kijk er naar uit om nader kennis te maken met vrijwilligers, hulpvragers en alle anderen die op mijn pad komen. Vragen? Stel ze gerust! Je kunt me telefonisch bereiken via 06-10405660 of per mail via s.vandenoetelaar@blinkuit.nl.

Mijn naam is Nienke Muijsers, 29 jaar jong en woonachtig in Venray samen met mijn partner. Op dit moment ben ik werkzaam als sociaal werker met aandachts-gebieden mantelzorg, eenzaamheid en ouderen.

Al zoekende naar een nieuwe uitdaging ben ik terecht gekomen bij Blink waar ik eind vorige maand fijn nieuws te horen heb gekregen. Begin volgend jaar treed ik namelijk in de voetsporen van Irma Brands-Verheggen, omdat zij van haar pensioen gaat genieten. Ik kijk er naar uit om in januari te beginnen bij Blink en jullie te ontmoeten. Graag wens ik jullie een fijne feestdagen en alle goeds voor 2020. Tot volgend jaar!

Overzicht van nieuwe team Blink

Gezien de vele veranderingen is het op het eind van dit jaar eens nodig om alles weer duidelijk te krijgen! Hieronder een overzicht; welke consulent werkt voor welke regio? En hoe kan ik haar benaderen? 

 
Regio Oss, Bernheze en Landerd
Bauke Kappen - 06-12115233 - b.kappen@blinkuit.nl                 
Suzan van den Oetelaar - 06-10405660 - s.vandenoetelaar@blinkuit.nl

Regio Meierijstad, Uden en Boekel
Sophie Dirkse - 06-10988344 - s.dirkse@blinkuit.nl

Regio Land van Cuijk
Irma Brands - 06-24926769 - i.brands@blinkuit.nl
Vanaf 01-01-2020 komt Nienke Muijsers Irma ondersteunen en vanaf 01-04-2020 volledig vervangen. Vrijwilligers van Land van Cuijk ontvangen hier nog t.z.t. een e-mail over met o.a. haar contactgegevens.
Blink-vrijwilliger Kees van Vliet in het zonnetje gezet!
 
Geheel terecht is Kees in november in het zonnetje gezet. Als jarenlange vrijwilliger voor Blink maar daarnaast ook voor veel andere organisaties, is hij aangedragen door consulent Bauke. De beleving van Kees van deze dag heeft hij voor ons op papier gezet zodat we dit mooie nieuws met u kunnen delen!

'Op 28 september werd ik blij verrast met het ontvangst van de “Gouden Oogappel” die door wethouder van Kessel werd opgespeld. Van Blink kreeg ik de gelegenheid mee te doen aan een dag “persoonlijke ontwikkeling” georganiseerd door Courius MaatschapWij. Nieuwsgierig zoals ik ben, wilde ik dit weleens mee maken. Vooraf moesten we online een twintigtal vragen beantwoorden waar een aantal stellingen, die niets met elkaar te maken hadden, waren opgenomen. Deze moest ik op volgorde zetten die voor mij het meest belangrijk zijn of waar ik mij het beste bij thuis voelden. Het leek op een psychologische test die ik vroeger wel eens heb gehad bij een sollicitatieprocedure. Hieruit zou een persoonlijk profiel worden opgesteld.

Afgelopen donderdag, 21 november, zaten we met 35 personen bij elkaar die allemaal door een organisatie, kennissen of collega’s waren voorgedragen voor deze dag. De enige overeenkomst was dat we ons op een of andere manier belangeloos inzetten voor de maatschappij. Dit kon zijn mountainbiketochten organiseren met een goed doel tot vrijwilliger in een hospice of een maatje voor een kind met problemen op school.

Niemand had vooraf een programma gekregen en we waren dan ook in volle afwachting wat deze dag zou brengen. Na de opening en uitleg wat Courius MaatschapWij precies inhoud kwam de gastspreker Coen van Veenendaal aan het woord. Coen van Veenendaal is de oprichter van Alp d’HuZes en Inspire2live en nog meer bekend rond de perikelen rond de vermeende onterechte declaraties. Het was leuk ook eens een keer zijn verhaal te horen. Maar ook wat het hem persoonlijk en zijn gezin deed zo neergesabeld te worden door de media, zich tegen aantijgingen te moeten verantwoorden die totaal uit de lucht waren gegrepen. De boodschap van zijn verhaal is; doe vrijwilligerswerk zolang je er plezier en voldoening aan beleefd en trek je niet zoveel aan wat je omgeving daarvan vindt. Ook is Coen zeer optimistisch in het beheersen van kanker in de nabije toekomst. Dit wordt mede bewerkstelt door de stichting Inspire2live waar hij bij betrokken is.

Na een lekker lunch kregen we, met een lange aanloop hoe de uitslagen geïnterpreteerd kunnen worden, ons persoonlijk profiel uitgereikt. Verrassend dat met een twintigtal vragen met wisselende stellingen voor 80 – 90% rake kloppende uitspraken gedaan konden worden over jouw persoonlijkheid. Sommige zijn wat aangezet, bijna als een  karikatuur en er zijn er ook een paar bij waar ik en ook mijn omgeving zich totaal niet in kunnen vinden. Al met al een verrassende leuke dag met mooie gesprekken met andere deelnemers. Dank je wel dat ik hieraan mee mocht doen.'
Klik hier voor het krantenartikel van Kees van Vliet!
Afscheid van Doreth en Ria
 
Dit najaar nemen Doreth en Ria afscheid bij Blink, ze zijn respectievelijk sinds 2001 en 2003 actief bij Blink als consulent en blikken kort terug op deze tijd. Blink was in het begin een onderdeel van de SPD en later MEE, een aantal jaren daarna heeft Blink de overstap naar Vizier/Dichterbij gemaakt en vanaf januari 2018 is Blink een onderdeel van ONS welzijn. Na deze lange tijd hebben ze binnen het team van Blink op een passende manier afscheid genomen.

Waardevol verhaal van een vrijwilliger en haar hulpvrager
'Laat het volgende jaar maar komen voor nog meer mooie momenten!'

'Ieder jaar wordt er een etentje georganiseerd voor de vrijwilligers, zo vlak voor de feestdagen als afsluiting van het jaar. Leuk, om andere mensen te ontmoeten, die zich belangeloos inzetten voor de medemens en een manier van Blink om iedereen te bedanken. Op dat etentje kwam Bauke naar me toe met de vraag of ik iets wilde schrijven voor de Nieuwsbrief van Blink. 'Nou, ben ik daar helemaal niet goed in, had zo mijn twijfels, maar ach, dacht ik vooruit dan maar.' Of ik iets wilde vertellen over mijn bijzonder relatie met mijn hulpvraagster.

Ik probeerde me te herinneren hoelang het alweer is geleden, dat ik samen met Bauke voor de eerste keer bij de mantelzorgster op bezoek ging om kennis te maken. "Kijken of er een klik is". Dat ontdek je natuurlijk niet direct bij zo'n eerste ontmoeting, maar ik kan nu wel zeggen, na zo'n dik twee jaar (Ik weet het inmiddels! September 2017), dat die klik er wel is!

Degene met wie ik wat zou gaan ondernemen heeft een meervoudig gehandicapte zoon en een man met een niet aangeboren hersenafwijking, ten gevolge van een auto-ongeluk. Veel zorg en vooral geregel komt dus op haar schouders terecht. De idee was om met haar te gaan wandelen om zo wat te kunnen ontspannen en haar de gelegenheid te geven te praten met iemand over de omstandigheden waarin zij zit, maar vooral ook juist niet. Ik zal maar zeggen, juist de gewone dingen waar ieder mens, iedere vrouw, mee te maken krijgt in haar leven. Maar die bij haar niet aan bod komen door alle zorg-beslommeringen. Want ik heb inmiddels gemerkt dat die er volop zijn. Ze is altijd druk met van alles en nog wat en dan schiet ze er zelf wel (meer dan) eens bij in.

Vanwege die drukte geeft ze mij ruim van tevoren aan wanneer ze iets kan afspreken. Dat komt neer op de dinsdagen, zo eens per veertien dagen. Soms wordt de afspraak afgezegd, als er toch onverwachts van haar kant wat tussenkomt (natuurlijk jammer, maar absoluut niet erg, want dat halen we een volgende keer wel weer in), maar meestal hoe kort ook, gaan we samen op pad. Al is het maar een blokje om. Over het algemeen rijd ik naar haar toe en vertrekken we vanaf haar huis. Of we maken eerst nog een ritje met de auto naar een startpunt. Meestal is het wandelen, maar we gaan ook wel eens gezellig naar de markt, struinen we wat winkeltjes af, lopen de Kringloopwinkel binnen of gaan met de bus naar de Margriet Winterfair in Den Bosch. Dan lopen we dichtbij huis door Osse parken of velden (met schaapjes), dan weer door de bossen.
                                 
De ene keer zet ik een wandeling uit, een andere keer bedenkt zij een tocht. Soms gaan we iets drinken in een café, vaker nemen we een thermosfles thee mee. Gaan we even zitten op een bankje. Mijn tegoedbon voor het vrijwilligerswerk kon ook geen betere bestemming krijgen dan met haar (die bon had ik immers door haar). We zijn samen naar een tentje geweest om er een kopje koffie te drinken. We konden er zelfs nog een taartje bij pakken. Moesten we natuurlijk wel weer een (extra) eindje lopen om het teveel aan calorieën te verbranden. Maar dat doen we graag. Het is gezellig: praten, kletsen, grapjes maken en genieten. En hoewel ik niet gelovig ben, zorgt onze lieve Heer er tot nu toe nog steeds voor dat het niet regent als we erop uit trekken. Dat kan bijna niet toevallig zijn......... Hij ziet vast ook dat die mooie klik er is. Het is vrijwilligerswerk, zonder dat het voelt als "werk". Hoe geweldig is dat?
Wil je jouw verhaal ook graag delen? En/of willen jij en jouw hulpvrager samen vastgelegd worden op de gevoelige plaat? Neem dan contact op met jouw consulent!

 

HBO-stagiaires bij Blink

Dat Blink vrijwilligers inzet bij mensen met een beperking is algemeen bekend, maar het is niet voor iedereen duidelijk dat wij ook veel werken met stagiaires overwegend van HBO-opleidingen, zoals Pedagogiek en Social Work. Wij hebben contacten met de HAN in Nijmegen, met Fontys Hogeschool in Eindhoven en met Avans in Den Bosch. Dit betreft altijd stagiaires uit het 1e of 2e leerjaar, die een aantal uren stage lopen, variërend van 4 tot 16 uur per week. In het eerste jaar lopen zij een stage met als doel: oriëntatie op het werkveld en worden ze bij Blink ingezet als een vrijwilliger. De begeleiding van deze stagiaires is ook dezelfde als van onze vrijwilligers. In het 2e jaar betreft het vaak meerdere uren (8 tot 16 uur) en is de begeleiding vanuit de consulent, die dan als stagebegeleider functioneert, intensiever. De consulent heeft dan frequent face-to-face contact, ondersteunt bij opdrachten en onderhoudt contact met de opleiding.
 

Stagiaires dit schooljaar 2019-2020

Ook dit jaar zijn we weer blij met de aanwezigheid van een heel aantal stagiaires. Ze doen mee met de verschillende scholingen van Blink en 3 keer per jaar organiseren ze zelf een intervisiebijeenkomst, waarbij een consulent van Blink aanschuift. Ze zijn ingezet bij complexere hulpvragen, soms bij individuele hulpvragers maar meestal in gezinnen met kinderen met beperkingen om ouders te ondersteunen bij de opvoeding of in gezinnen waar de ouders door beperkingen ondersteuning nodig hebben.
 

Interesse in een stage bij Blink?

Voorwaarden om stage te kunnen lopen bij ons is dat je flexibel moet kunnen zijn met je uren en dat je je zelfstandig durft te bewegen in het werkveld, zonder directe begeleiding die je aan 'het handje' kan nemen. Je moet zelf je stage vorm kunnen geven en zelf stappen zetten in de begeleiding van je hulpvraag. Natuurlijk is de consulent altijd aanwezig op de achtergrond, en zul je indien aanwezig contact hebben met de professionals die gekoppeld zijn aan de hulpvragers.

Kortom: stage lopen bij Blink is een uitdaging waarbij je heel veel kunt leren!

Hartverwarmend ontvangst bij
'Heart Care Werk(t)' 

tijdens de regiobijeenkomst van Oss, Landerd en Bernheze

Op 10 oktober 2019 waren de vrijwilligers van de regio Oss / Landerd / Bernheze te gast bij Heart Care Werk(t) in Oss. Zij bieden dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er jongeren actief die, in de vorm van een stage, hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken en uitoefenen. Samen maken ze prachtige meubels en decoratie. Tijdens de regiobijeenkomst kregen we een kijkje achter de schermen!

Iedere regiobijeenkomst staat in het teken van elkaar ontmoeten, ervaringen delen, bezig zijn en dat op een bijzondere locatie. Na een ontvangst bij Heart Care Werk(t) met koffie, thee en gebak werden we rondgeleid langs de vele mogelijkheden die HCW biedt. Van het atelier en de werkplaats tot de showroom en de tweedehands winkel. Uiteraard werden we ook zelf nog even aan de slag gezet in de werkplaats! Een inspirerende en actieve plek, waar een fijne dag voor iedereen voorop staat. Het motto van Heart Care Werk(t) is niet voor niks: “een geslaagde dag bij HCW is: met een lach komen en met een lach weer gaan”. En dat gold deze ochtend ook voor ons! 

Een bedankavond voor alle
Blink-vrijwilligers

Vrijwilligers zijn voor ons én voor alle hulpvragers goud waard! Daarom laten we op verschillende manieren onze waardering blijken. Één daarvan is de jaarlijks terugkerende eindejaarsbijeenkomst! Bij deze activiteit nodigen we alle vrijwilligers uit om een avond in de watten gelegd te worden. Dit jaar waren we te gast bij Lekker Vertrouwd in Oss, bij Brownies en Downies in Uden en bij leerrestaurant ROC de Leijgraaf in Cuijk. Vrijwilligers treffen elkaar, wisselen ervaringen uit en kletsen bij, dat alles onder het genot van een heerlijke maaltijd. We kijken terug op een waardevolle, warme avond en hopen uiteraard dat iedereen heeft genoten!

Tot slot willen wij alle vrijwilligers, alle stagiaires en alle andere mensen die zich inzetten voor Blink hartelijk danken voor hun geweldige werk afgelopen jaar. Dankzij jullie enthousiasme, betrokkenheid en inzet hebben wij weer heel veel mensen blij kunnen maken met hulp die ze anders waarschijnlijk niet gekregen hadden.

Speciale dank ook weer aan onze jubilarissen, vrijwilligers die zich 5, 10, 15 of zelfs 20 jaar ingezet hebben voor Blink, vaak bij dezelfde hulpvrager. Wij hebben hen het afgelopen jaar al in het zonnetje gezet met een dankwoord en een kleine attentie, maar het is goed om nogmaals onze dank en bewondering voor hen uit te spreken.

Wij sluiten 2019 weer af met een goed gevoel en gaan voor een mooi 2020 onder het motto:
 
LEAVE A LITTLE SPARKLE WHEREVER YOU GO!
 
Wij wensen u fijne Kerstdagen en heel veel geluk in goede gezondheid voor 2020!
Benieuwd welke hulpvragen er nog open staan?
Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes?
Een vraag naar team Blink?

Klik op onderstaande buttons!
Facebook
Website
Email